Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Φοίτηση μαθητών & τρόπος δικαιολόγησης των απουσιών




Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως:

1. ΕΠΑΡΚΗΣ, και συμμετέχει στις γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου, όταν ο μαθητής:
α. έχει σύνολο απουσιών όλη τη σχολική χρονιά μέχρι 64
β. έχει σύνολο απουσιών 114 από τις οποίες οι πάνω από 64 είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια
γ. (ειδική περίπτωση*) έχει σύνολο απουσιών 164, από τις οποίες δικαιολογεί τις πάνω από 64 και έχει βαθμό τουλάχιστο 15 και διαγωγή κοσμιότατη.

    * [Κατ' εξαίρεση ο Σύλλογος των διδασκόντων με ειδική πράξη χαρακτηρίζει επαρκή τη φοίτηση ενός μαθητή που σημείωσε απουσίες περισσότερες από 114 και όχι πέρα των 164, με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες του, οι πάνω από τις 64, είναι  δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται και η επίδοσή του κρίνεται  ιδιαίτερα ικανοποιητική (γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας του πριν από τις εξετάσεις του Ιουνίου να είναι τουλάχιστον 15 και η διαγωγή του να είναι κοσμιότατη).]

2. ΕΛΛΙΠΗΣ  και παραπέμπεται σε ολική εξέταση το Σεπτέμβριο, όταν ο μαθητής:
α. κάνει πάνω από 114 απουσίες και έχει όχι περισσότερες από 164, αφού δικαιολογήσει όλες τις πέραν των 64
β. (ειδική περίπτωση* *) έχει σύνολο απουσιών 214, έχει δικαιολογήσει τις πάνω από 64 και έχει γενικό βαθμό 15 και διαγωγή κοσμιότατη.

    * * [Κατ' εξαίρεση ο Σύλλογος μπορεί με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει ελλιπή τη φοίτηση ενός μαθητή που σημείωσε πάνω από 164 απουσίες και όχι περισσότερες από 214 απουσίες, εφόσον όλες οι πάνω από τις 64 απουσίες είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική με γενικό βαθμό τουλάχιστον 15 και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.]

3. ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ  και απορρίπτεται, όταν ο μαθητής :
έχει σημειώσει πάνω από τις 64 απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμιά από τις ειδικές περιπτώσεις των παραγράφων (1) και (2).


Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ΄ ολοκλήρου ο γονέας / κηδεμόνας του. (Π.Δ. 485/1983)

Σε κάθε περίπτωση ο γονέας / κηδεμόνας οφείλει να προσέρχεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, για να ενημερώνεται υπεύθυνα για τη φοίτηση του μαθητή.


Για δικαιολόγηση απουσιών: Για απουσίες -λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων-
έως δύο (2) ημερών αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα, το οποίο προσκομίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά  δέκα  (10) μέρες το πολύ από την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούνται έως 10 ημέρες το χρόνο.

Για απουσίες άνω των δύο (2) ημερών απαιτείται ιατρική βεβαίωση,
που να βεβαιώνει το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας, η οποία χρησιμεύει
ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες.
Προσκομίζεται το αργότερο τη δέκατη (10η ) μέρα από την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.

Δε μπορούν να δικαιολογηθούν οι απουσίες:

-      Διακεκομμένες κατά τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος, καθώς και την πρώτη και την τελευταία ώρα, εάν δεν έχει λάβει γνώση ο Δ/ντής.
-      Απουσίες από ομαδική απομάκρυνση των μαθητών (π.χ. αποχή)


Μαθητής γυμνασίου που η φοίτησή του χαρακτηρίζεται ελλιπής, εξετάζεται σε όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο.

Οι μαθητές που η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.



 Για τη δικαιολόγηση των απουσιών:

-  Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει δέκα (10) μέρες, όλο το χρόνο και όχι περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες κάθε φορά, αυτοπροσώπως, με αίτησή του , μέσα σε δέκα (10) μέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο.

-   Πάνω από δύο (2) συνεχόμενες μέρες δικαιολογούνται με γνωμάτευση γιατρού και αίτηση αυτοπροσώπως κάθε φορά από τον κηδεμόνα μέσα σε δέκα (10) μέρες.

-      Καμιά απολύτως δικαιολόγηση δεν μπορεί να γίνει μετά από την παραπάνω προθεσμία.

-      Οι δικαιολογημένες απουσίες δεν διαγράφονται.

-      Ο μαθητής δεν μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό απουσιών έστω και αν είναι όλες δικαιολογημένες.

Η διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει να ενημερώνει με επιστολή τους γονείς και κηδεμόνες κάθε φορά που οι απουσίες υπερβαίνουν τις 30 (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες).


Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου